Nákup rostlin fíkovníků na trzích a v supermarketech



  Návštěva různých trhů, kde se prodávají rostiny mne přivedla na myšlenku napsat tento článek. Navštěvujeme s rodinou různé trhy s výstavami květin jako je např. Flora Olomouc, Floria Kroměříž nebo Věžky dost často. Většinou nás láká aranžmá květin, plodů a výpěstků, které je pro návštěvníky nachystáno v pavilonech a které je pokaždé na jiné téma. Tyto výstavy jsou vždy doprovázeny trhy s květinami, semeny a různými výrobky, většinou použitelnými na zahradě nebo v domácnosti.

  Dámská část naší rodiny zde vyhledává různé květiny, semena nebo cibulky. Protože pěstuji fíkovníky, citrusy nebo tomely, tak mne spíš zajímá nabídka této části rostlinné říše. Často jsem obhlížel nabízené rostliny na trzích a přemýšlel nad jejich koupí, ale vždy mne odradil nedostatek informací dodávaný k těmto rostlinám samotnými prodejci. Na druhou stranu jsem např. ve Věžkách narazil několikrát na malý stánek staršího pána, který prodával citrusy a který o nich věděl vše a dokázal zájemcům poradit. Bohužel to byla jen jedna světlá výjimka v moři ostatních prodejců, kteří zařadí nabídku fíkovníků mezi sortiment běžných rostlin, jako jsou papriky, rajčata nebo chryzantémy a kteří je berou jako jen další zajímavý produkt v nabídce, ale ve skutečnosti o nich skoro nic neví a poradit s pěstováním nedokáží. Z tohoto důvodu jsem si postupně k těmto nabídkám vytvořil jistou imunitu a můj zájem je pouze v rovině teoretické a zajímá mne jen to, co si zase prodejci vymysleli za finty jak oblafnout zákazníky a prodat jim co nejvíce rostlin. Jedna z posledních návštěv těchto trhů mne inspirovala k napsání tohoto článku. Již před vstupem do areálu jsme potkali několik návštěvníků, kteří se vraceli ke svým autům a mezi zakoupenými rostlinami jsem zahlédl taky rostliny fíkovníků. To samé pokračovalo na samotných trzích, kde byly v hodně stáncích nabízeny fíkovníky odrůd např. Francuesco, Morena a nebo Peretta a lidé se kolem těchto stánků jen hemžili. Tyto odrůdy znám a pokud nešlo o nějakou záměnu tak bylo vše v pořádku, ale co mne zarazilo byly doprovodné cedulky, k těmto fíkovníkům, na kterých bylo napsáno MRAZUVZDORNÝ FÍKOVNÍK což není u nás žádný prodávaný fíkovník (každý fíkovník má v našich podmínkách určitou teplotní hranici a potřebuje nějaký způsob zazimování). U žádného stánku jsem neviděl, že by se prodejci bavili se zájemci o těchto rostlinách a probýrali s nimi v jakých podmínkách rostliny pěstovat nebo že by jim přibalili nějaký návod na pěstování. Bylo to jen „Dobrý den, máte mrazuvzdorný fíkovník?“, „ano máme“, zaplatit a šup do tašky. U některých stánků to došlo tak daleko, že nabízené fíkovníky měly zkomoleny názvy jako např. Preventa nebo Preveta. O kterou odrůdu původně mělo jít se můžeme jen domýšlet (snad by to mohla být Peretta), ale podle listů to vypadalo na směs několika odrůd, prodávaných pod jedním názvem. O tom jestli samotní prodejci (spíš asi jen překupníci) věděli co prodávají a jaké podmínky pro pěstování rostliny potřebují nechci raději ani přemýšlet. Je mi líto kupujících, kteří si tyto rostliny, o kterých nic nevědí a při prodeji nedostanou žádné informace, donesou domů, zasadí a nejbližší zimu jim rostlina ve velkém množství případů uhyne.

Prodej Fíkovníku      Prodej Fíkovníku
  Podobné je to s prodejem fíkovníků v supermarketech a nebo i některých e-shopech. Z velké části jde o rostliny dovezené ze zahraničí (Španělsko nebo Itálie) a na štítku mají uvedeno jen Ficus carica, Brown Turkey (což je nejběžnější odrůda fíkovníků, která u nás není na pěstování nejvhodnější) nebo bývá uvedena odrůda pro nás neznámá a špatně se k ní dohledávají informace. V nejhorším případě mezi nabízenými rostlinami může být odrůda fíkovníku ze skupiny Smyrna, která potřebuje pro dozrání plodů opylování vosičkou (Blastophaga psenes) a taková rostlina v našich podmínkách nikdy plodit nebude.

  V dnešní internetové době není problém najít pěstitele fíkovníků, citrusů nebo tomelů, který má pěstování rostlin jako koníčka a o svých rostlinách ví velké množství informací a není problém před koupí rostliny požádat např. o fotky nabízených rostlin nebo ho osobně navštívit. Tito pěstitelé mají sice menší sortiment odrůd a rostliny jsou o něco menší než ty ze supermarketů (jsou ve většině případů i levnější), ale důležité je, že jimi nabízené odrůdy fíkovníků jsou odzkoušeny v našich podmínkách. Ne každá odrůda fíkovníku je vhodná pro venkovní výsadbu či pro pěstování v nádobě a i každý zájemce o pěstování má jiné podmínky.

  Při zakoupení rostlin u pěstitele se zájemci o rostlinu většinou dostane veškerých informací, které jsou pro pěstování potřebné a při jejichž dodržování by rostlina měla dělat radost svému majiteli hodně let a navíc mohou tohoto pěstitele kdykoli v budoucnu požádat o radu, což se jim u rostlin zakoupených na trzích a v supermarketech nepodaří.

Fíkovník Komen